Rzepczyno: Karnawałowe przysmaki
W poniedziałek 9 lutego 2015 r. w Ośrodku Wychowawczym Rzepczynie odbył się praktyczny kurs szkoleniowy dla pracowników sekcji żywieniowej.
Kurs poprowadził „lokalny Pascal” pan Jacek Niemiec, z firmy „Z dobrego upieczesz najlepsze”. Szkolenie to obejmowało tzw. przysmaki karnawałowe – pączki, pączusie i racuchy.
Na samym początku pan Jacek zapoznał naszych pracowników z recepturą i całym procesem dojrzewania cista drożdżowego. Przypomniał zalety i wady ciast drożdżowych.
Pokazał jak praktycznie drożdżowe ciasto wyrabiać i na co zwrócić uwagę, aby było dobrze wyrobione i prawidłowo przebiegał cały proces spulchniania. Następne ukazał metody formowania pączków i ich wyrabiania.
Cały proces termiczny i metody wykańczania pączków i pączusiów serowych. Sam kurs przebiegał w radosnej atmosferze, pracownicy kształcili swoje umiejętności w produkcji pączków i mogli zaobserwować prawidłowy przebieg procesu technologicznego od podstawowej receptury do wykwintnych ciast karnawałowych.
Życie jest ciągłą nauką, poznawaniem i zdobywaniem właściwych umiejętności, aby nam się lepiej i smaczniej żyło.
Dla Jacka Niemca z Brzeźna składamy serdeczne podziękowania za uchylenie wiedzy i tajników życia cukierniczego. Doświadczenie jest wielką nauczycielką.
Ks. Jarosław Kobiałka sdb