loading...

Czwartek XVII tygodnia okresu zwykłego | Wspomnienie dowolne Świętych męczenników Sykstusa II i towarzyszy, św. Kajetana, bł. Edmunda Bojanowskiego | czytania na dziś

Imieniny: Donaty, Olechny, Kajetana

Informacje

Zamknij wpis

Rzepczyno: Karnawałowe przysmaki

W poniedziałek 9 lutego 2015 r. w Ośrodku Wychowawczym Rzepczynie odbył się praktyczny kurs szkoleniowy dla pracowników sekcji żywieniowej.

Kurs poprowadził „lokalny Pascal” pan Jacek Niemiec, z firmy „Z dobrego upieczesz najlepsze”. Szkolenie to obejmowało tzw. przysmaki karnawałowe – pączki, pączusie i racuchy.
Na samym początku pan Jacek zapoznał naszych pracowników z recepturą i całym procesem dojrzewania cista drożdżowego. Przypomniał zalety i wady ciast drożdżowych.

Pokazał jak praktycznie drożdżowe ciasto wyrabiać i na co zwrócić uwagę, aby było dobrze wyrobione i prawidłowo przebiegał cały proces spulchniania. Następne ukazał metody formowania pączków i ich wyrabiania.

Cały proces termiczny i metody wykańczania pączków i pączusiów serowych. Sam kurs przebiegał w radosnej atmosferze, pracownicy kształcili swoje umiejętności w produkcji pączków i mogli zaobserwować prawidłowy przebieg procesu technologicznego od podstawowej receptury do wykwintnych ciast karnawałowych.

Życie jest ciągłą nauką, poznawaniem i zdobywaniem właściwych umiejętności, aby nam się lepiej i smaczniej żyło.

Dla Jacka Niemca z Brzeźna składamy serdeczne podziękowania za uchylenie wiedzy i tajników życia cukierniczego. Doświadczenie jest wielką nauczycielką.


Ks. Jarosław Kobiałka sdb




Salezjanie

Towarzystwo Salezjańskie Inspektoria pw. św. Wojciecha

ul. Św. Jana Bosko 1, 64-920 Piła

tel. 067 352 27 20, fax 067 352 27 56 / towsalez@pi.onet.pl

Array ( [status] => 1 )